Hoe ouder je bent, des te groter de kans dat je lang blijft zitten in dezelfde baan.

Dat is niet per se slecht, maar blijven werken aan werk – in beweging blijven dus – is wel veel beter. Onderzoek laat zien hoe baanduur zich verhoudt tot leeftijd. Simpel gezegd: hoe jonger, hoe korter bij een baas. En hoe ouder, hoe langer. Dit is een blog over in beweging blijven, juist als dat spannend voelt.

Als je in beweging blijft, dan krijg je meer energie en je zakt minder snel in. Letterlijk en figuurlijk. Dat geldt voor het fysieke, maar ook bijvoorbeeld in relaties en in werk. En met werk is iets aan de hand. Want hoe ouder mensen worden, hoe minder ze bewegen. En dat is slecht voor de betreffende medewerker, en het is ook slecht voor de werkgever.

Werk en bewegen op de arbeidsmarkt is net als een stoelendans. Als iedereen blijft zitten dan is de kans minimaal dat je een andere vrije stoel treft. Maar als er steeds lekker gedanst wordt, is de kans op een vrije stoel veel groter .

Dansen is in dit voorbeeld natuurlijk solliciteren, en die vrije stoel is een nieuwe baan. Ik weet dat er meer redenen zijn die arbeidsmobiliteit op hogere leeftijd bemoeilijken (zoals leeftijdsdiscriminatie), maar de laat ik even met rust. De reden daarvoor is dat ik me wil focussen op houding en op factoren die direct te beïnvloeden zijn.

Angst

De reden dat veel (oudere) mensen blijven zitten op hun stoel, is angst. Angst om te verliezen wat men heeft, angst voor onzekerheid, angst voor het verliezen van ‘opgebouwde rechten’ (wat dat ook mag zijn anno 2022…) en ga zo maar door. Natuurlijk neem je een risico wanneer je op eigen initiatief iets loslaat, maar in veel gevallen is dat ‘risico’ zeer aanvaardbaar. En daarbij: de zekerheid die men vaak voelt is in veel gevallen een schijnzekerheid omdat de toekomst nou eenmaal niet te voorspellen is.

Impact

Wanneer de angst om in beweging te komen groter is dan de motivatie om te bewegen, gebeurt er dus niets. En behalve veel angst kan dat natuurlijk ook komen door een gebrek aan motivatie. Als je zelf niet in de gaten hebt welke risico’s je loopt (of welke kansen je misloopt), lijkt er vaak weinig aan de hand.

De automatische piloot

Wanneer je lang op dezelfde plek blijft, dan wordt de kans groot dat je indut. Dat werk uitgevoerd wordt op de automatische piloot. Je verliest scherpte omdat je alles al een keer gezien hebt, de mensen wel kent, en niet meer verwacht dat iemand jou iets gaat leren.

En dat is jammer. Je doet op die manier jezelf tekort door jouw eigen potentieel niet te benutten, en daarmee doe je ook je omgeving en je werkgever tekort.

Geld

Al is geld een beroerde motivator, het blijft een interessant gegeven dat beweging meer oplevert. Meer en diverse ervaring maakt je aantrekkelijker op de arbeidsmarkt, en daar betalen werkgevers voor. En eigenlijk ook heel logisch; als je veel leert, je netwerk onderhoudt en jezelf blijft uitdagen dan lever je waarschijnlijk meer op dan een ander die dit niet doet.

Dichterbij je droombaan

Hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je leert wat bij je past en waar je veel energie van krijgt. Daar heb je de praktijk voor nodig. Dus blijven zitten en mijmeren over het missen van jouw purpose heeft niet zoveel zin. In beweging komen is de eerste stap naar het vinden van iets dat nog beter bij je past.

Houding

Alles hierboven heeft te maken met houding. Met iets waar je zelf verandering in kunt aanbrengen, ongeacht opleiding of skills. En je kunt het trainen. Door jezelf te dwingen na te denken over de toekomst. Door voor- en nadelen en risico’s eerlijk op een rij te zetten. En door feedback te halen bij mensen om je heen. En een kleine stap is ook beweging. Daar kun je vandaag al mee beginnen.

Wil je meer weten over dit onderwerp of vrijblijvend kennismaken? Neem dan even contact op.